«Бойко помилився, коли вилучив Кас’яна»

«Бойко перебував за кілька метрів від інциденту, і тим дивнішим виглядає його рішення»

Сергій СИТНИК,
журналіст

– На мій погляд, Бойко помилився, коли вилучив Кас’яна. Форвард «Карпат» дійсно порушував правила, але робив це ненавмисно: Воловик встиг на якусь мить раніше позбавитись м’яча, ніж Олександр накрити його у підкаті. До того ж порушення сталося в центрі поля, і захисник «Металурга» на той момент безпосередньої загрози воротам господарів не становив, це була позиційна атака гостей, а не стрімкий контрвипад. Таке суворе покарання – червона картка – навряд чи було зумовлено і ходом гри, адже за 12 хвилин зіграного часу київський рефері зафіксував тільки один фол (на 7-ій хвилині карпатівці збили Іванка). До речі, подібне порушення правил мало місце у поєдинку «Ворскла» – «Дніпро» (38-а хвилина), але тоді головний арбітр зустрічі Анатолій Жабченко оцінив фол Безуса жовтою карткою. В той же час зазначу, що Бойко перебував за кілька метрів від інциденту, займав правильну позицію, мав можливість усе добре роздивитись і оцінити ситуацію, тим дивнішим виглядає його рішення.

«Таким чином кожна жовта може бути червоною»

Андрій ВАРЧАК,
журналіст

– Навіть натяку на вилучення за всіма канонами там не було. Немає ні фази стрибку, ні удару прямою ногою в «кістку», нічого такого взагалі нема. Єдине, що можна сюди «приплести», і що, мабуть, записав арбітр у рапорті, це «небезпечний напад на суперника з ризиком нанесення травми». Але таким чином кожна жовта може бути червоною.

«Арбітр вчинив занадто жорстко»

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ,
телекоментатор

– Суддівське рішення вилучити Кас’яна, певною мірою, зламало гру. Не хочу виправдовувати поразку «Карпат», та все таки у тому епізоді арбітр вчинив занадто жорстко. Звісно, Кас’ян не встигав, тому зіграв у ногу. Але думаю, що оптимальним варіантом була б жовта картка. Тим більше, це був початок матчу.

«Кас’ян не «напрацював» на червону картку»

Роман МАЛЬЧЕВСЬКИЙ,
журналіст

– Перед тим, як приступити до оцінки дій Сергія Бойка в епізоді з вилученням Олександра Кас’яна в матчі «Карпати» – «Металург» (Д), для початку пропоную повернутися на рік назад і згадати семінар куратора українського суддівського корпусу П’єрлуїджі Колліни, який він проводив для журналістів і футбольних коментаторів.

«Для визначення того, якою карткою карати футболіста за вчинену дію, арбітру потрібно зрозуміти, чи був він (прийом) бездумним і чи ніс він ризик для здоров’я суперника. Існує три критерії, за якими визначається, що здоров’я гравця піддається ризику: випрямлена нога, перпендикулярне до ноги положення стопи з виставленими вперед шипами (таке положення стопи італієць називає «молотком»), висота нанесення удару по нозі суперника. Якщо удар наноситься на відстані 20-25 см від газону і нога б’є в кістку або в коліно, то це може призвести до перелому, це дуже небезпечно. Якщо арбітр вважає, що один з цих трьох критеріїв присутній, то прийом повинен каратися червоною карткою», – ось так, за рекомендаціями відомого в минулому арбітра, визначається межа між жовтою і червоною карткою. І саме цими рекомендаціями при прийнятті рішень керуються арбітри у чемпіонаті України (як мінімум, повинні це робити, але це не завжди спостерігається…).

Тепер повернемося до епізоду з видаленням Кас’яна і спробуємо розібратися, чи був присутній в ньому хоча б один з вищезазначених критеріїв.

1. ВИПРЯМЛЕНА НОГА. Тут ніби все просто. На повторах видно, що Кас’ян виконував прийом зігнутою ногою і лише в завершальній фазі вона випросталась.

2. ПОЛОЖЕННЯ СТОПИ. Це вже складніше. З одного боку, в момент удару по нозі Воловика стопа футболіста «Карпат» перебувала в положенні «молоток». Але з іншого, Кас’ян не йшов у Воловика шипами вперед, а завдав удару по нозі збоку, причому зробив це, як здалося, носком.

3. ВИСОТА. Якщо подивитися повтор і зробити стоп-кадр під час зіткнення ніг Кас’яна та Воловика, то чітко видно, що удар припав приблизно за 20 см від газону.

Висновок кожен для себе зробить сам. Як на мене, Кас’ян усе ж не «напрацював» на червону картку. Порушення правил не було настільки вже грубим. Схожих епізодів у чемпіонаті України трапляється більш ніж достатньо, і далеко не завжди арбітри карають «порушника» навіть жовтою карткою. Але виходячи з вищеописаних критеріїв, не можна не відзначити, що підстави для видалення Кас’яна у Бойка все ж були. Так що особливо дорікати арбітру не варто. Звичайно, кілька разів переглянувши епізод і зробивши стоп-кадри, нескладно все розкласти по поличках. У динаміці це набагато складніше і хтозна, можливо, з точки огляду Бойка, яку він займав у момент порушення правил, прийом Кас’яна виглядав більш грубим, ніж він виявився насправді.


Інформаційний центр ФК «Карпати», www.fckarpaty.lviv.ua
Фото: © ФК «Карпати»

Оригінал публікації http://fckarpaty.lviv.ua/ua/news/9016/page.html